donderdag 12 mei 2011

European Air Transport Command operationeel verklaard op Vliegbasis Eindhoven

Hercules C-130 vrachtvliegtuig (Foto: Ministerie van Defensie)
Het European Air Transport Command (EATC) is woensdag op Vliegbasis Eindhoven operationeel verklaard. Het EATC bepaalt de inzet van Belgische, Duitse, Franse en Nederlandse militaire transport- en tankvliegtuigen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie donderdag gemeld. Voorheen werkten de 4 landen al samen op het gebied van planning. Maar nu het EATC ook de inzet van de luchtvloot bepaalt, is haar takenpakket compleet.

Het nieuwe hoofdkwartier regelt alle aspecten van militair luchttransport. Het gaat daarbij niet alleen om de planning en uitvoering van missies, maar ook om de training en vliegveiligheid.

Internationaal en efficiënt
België, Duitsland, Frankrijk en Nederland gaven op 25 februari 2010 het startsein voor het European Air Transport Command (EATC) op Vliegbasis Eindhoven.

Het coördinatiecentrum moet zorgen voor een doelmatiger inzet van luchttransport- en air to air refuelling-capaciteit, het in de lucht bijtanken van vliegtuigen.

Voorheen werd vooral samengewerkt op het gebied van planning, maar het nieuwe commandocentrum heeft meer bevoegdheden en kan ook de inzet van de vliegtuigen bepalen.

Veel werk
Het internationale commando beschikt over meer dan 160 vliegtuigen, waaronder 29 C-130 Hercules- en 10 Airbus A310-toestellen.

Sinds de overdracht van de eerste transportvloot, vorig jaar oktober, heeft het al meer dan 3000 missies afgehandeld.

Verder zijn er ruim 110.000 passagiers en 6000 ton vracht vervoerd. Dagelijks handelt het EATC nu meer dan 60 missies af.

Uitbreiding
Naast de huidige 4 landen is het ook voor andere landen mogelijk om deel te nemen aan het initiatief. Spanje doet dit al met een actieve waarnemerfunctie binnen het EATC en Luxemburg heeft een intentieverklaring getekend.