zondag 18 september 2011

E-Lighter van Fokker Aerostructures nieuwe draagbare brandstofcel voor militairen

Het ministerie van Defensie heeft een driejarig contract getekend met Fokker Aerostructures voor de verdere ontwikkeling van 2000 E-Lighters. Deze draagbare lichtgewicht brandstofcel moet alle apparatuur die soldaten bij zich dragen van energie voorzien en hun mobiliteit bevorderen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie bekendgemaakt. Het lagere gewicht en het kleinere volume van de E-Lighter zorgen ervoor dat de mobiliteit van militairen wordt vergroot.

Een andere verbetering is het verdwijnen van de batterijpakketten die nu nog nodig zijn.

Soldaten hebben steeds meer behoefte aan een dergelijke draagbare energiebron omdat het gebruik van elektronische communicatie- en informatieapparatuur toeneemt.

Logistiek voordeel
Het bijzondere aan de E-Lighter is dat deze brandstofcel wordt aangedreven door diesel in plaats van bijvoorbeeld ethanol.

Dit ontlast ook de logistiek omdat diesel al overal aanwezig is tijdens militaire missies.

Ontwikkeling
Het eerste ontwerp van de E-Lighter werd in 2007 aan Defensie overhandigd. Onder het contract van drie jaar wordt dit prototype verder ontwikkeld tot een apparaat dat voldoet aan de eisen van de militaire praktijk.

Het contract met Fokker Aerostructures bevat de optie tot de productie van 2000 E-Lighters.

VOSS
De ontwikkeling van de E-Lighter maakt deel uit van VOSS (Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem) dat de modernisering van de totale persoonlijke uitrusting van militairen tot doel heeft.

Daaronder vallen verder onder meer een verbetering van de lichaamsbescherming en communicatie- en informatiesystemen.

Dit moet uiteindelijk leiden tot een ergonomisch geheel dat de drager ook nog eens beschermt tegen klimatologische omstandigheden.