dinsdag 24 januari 2012

Nederland neemt bevel Standing NATO Maritime Group 1 over van Italië

Hr. MS. De Ruyter (Foto: Koninklijke Marine)
Commandeur Ben Bekkering heeft dinsdag op de marinebasis in het Italiaanse Taranto het commando over de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) overgenomen van zijn Italiaanse collega, admiraal Gualtiero Matessi.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. SNMG1, zoals het vlootverband ook wel wordt aangeduid, is een Immediate Reaction Force van de NAVO die momenteel bestaat uit vier vaartuigen uit drie landen.

Deze Immediate Reaction Force patrouilleert waar de NAVO haar belang wil onderstrepen.

Taken SNMG1
Het vlootverband SNMG1 onderstreept de solidariteit binnen het NAVO-bondgenootschap en draagt bij aan het omgevingsbeeld, aldus het ministerie van Defensie.

Tegelijkertijd onderhoudt het eskader een hoge mate van gereedheid, zodat ze snel en afdoende is in te zetten voor verschillende taken.

Dit kan variëren van humanitaire assistentie tot een evacuatie of het veiligstellen van een zeegebied.

Daarnaast dient de vloot als de vooruitgeschoven commando-capaciteit voor de NATO Response Force en neemt het eskader deel aan operaties als Active Endeavour in de Middelandse Zee en de antipiraterij-operatie Ocean Shield in de wateren bij Somalië.

Het komende programma van het eskader bestaat onder meer uit patrouilleren in de Middellandse Zee in het kader van de NAVO-operatie Active Endeavour en een aantal NAVO-oefeningen.

Bekkering zegt in de verklaring van het ministerie van Defensie: “Ons programma kent een hoog tempo en is zeer gevarieerd, van operaties als Active Endeavour en Ocean Shield tot oefeningen voor de gereedstelling van de NATO Response Force.”

“Het brengt ons van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. Het belang van de zee voor onze economie en onze veiligheid onderstreept de relevantie van deze taak,” aldus Bekkering

Vlaggenschip Hr. Ms. De Ruyter
De SNMG1 bestaat momenteel uit 4 schepen die afkomstig zijn uit Nederland, Canada en Duitsland.

Commandeur Ben Bekkering heeft met zijn internationale staf een onderkomen aan boord van vlaggenschip Hr. Ms. De Ruyter.

Begin mei brengt SNMG1 een bezoek aan Den Helder. Daar zal de De Ruyter worden afgelost door de Hr. Ms. Evertsen.

Begin juni zal De Evertsen het Suezkanaal in Egypte passeren en de leiding over de antipiraterij-operatie Ocean Shield op zich nemen.