dinsdag 8 mei 2012

Evertsen lost De Ruyter af als vlaggenschip Standing NATO Maritime Group 1

Hr. Ms. De Ruyter op Middellandse Zee (Foto: ministerie van Defensie)
Het fregat Hr. Ms. De Ruyter heeft afgelopen week haar taak beëindigd als vlaggenschip van het vlootverband Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Het schip wordt afgelost door de Hr. Ms. Evertsen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. De afgelopen 4 maanden nam het fregat deel aan de SNMG1, een maritieme component van de snelle reactiemacht van de NAVO.

De Hr. Ms. De Ruyter nam dit voorjaar op de Middellandse Zee deel aan operatie Active Endeavour. Deze operatie van de NAVO richt zich op het afschrikken en verstoren van terroristische activiteiten en het verzamelen van inlichtingen.

Het fregat keerde op 3 mei terug in de haven van Den Helder, zo meldde het ministerie van Defensie eerder deze maand. Hiermee beëindigde het schip zijn taak als vlaggenschip van het vlootverband Standing NATO Maritime Group 1.

Deze zogenoemde NATO Response Force is een permanent parate eenheid die het bondgenootschap in staat stelt snel en flexibel te reageren op veiligheidssituaties.

Nederland nam in januari het bevel over de SNMG-1 over van Italië. Het vlooteskader staat voor een jaar onder bevel van de Nederlandse commandeur Ben Bekkering.

Samen met de staf van het vlootverband stapt Bekkering deze week over op het nieuwe vlaggenschip, de Hr. Ms. Evertsen.

Bekkering gaat zich voorbereiden op de operatie Ocean Shield. Deze operatie van de NAVO richt zich op de bestrijding van piraten in de wateren bij Somalië tussen het oosten van Afrika en het Arabisch schiereiland.

Zie ook:
Nederland neemt bevel Standing NATO Maritime Group 1 over van Italië