vrijdag 15 juni 2012

Generaal Van Uhm Officier in de orde van Australië

Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm is in de Australische hoofdstad Canberra benoemd tot Officier in de orde van Australië. Hij kreeg de onderscheiding vanwege zijn leiderschap tijdens de Nederlandse missie in Uruzgan.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt. Generaal David Hurley, de hoogste militair van Australië, reikte de onderscheiding uit tijdens het werkbezoek dat Van Uhm aan de Australische krijgsmacht brengt.

Uruzgan
Generaal Van Uhm ontving de onderscheiding vanwege zijn uitzonderlijk militair leiderschap tijdens de missie van de Nederlandse krijgsmacht in Uruzgan.

Van april 2008 tot juli 2010 viel ook de Australische eenheid in deze provincie in het zuiden van Afghanistan onder zijn bevel.

Defensie meldt dat de Australiërs het inspirerend militair leiderschap van Van Uhm roemden. Dat leidde tot een duidelijke verbetering van de veiligheid in de provincie Uruzgan.

Generaal Hurley zei verder: “Ook generaal Van Uhms enorme persoonlijke betrokkenheid bij de Australische militairen is door ons zeer gewaardeerd.”

Van Uhm toonde zich vereerd met de hoge onderscheiding en draagt hem op aan de Nederlandse militairen die in Uruzgan hebben gediend.

Hij zei: “Ik heb de onderscheiding gekregen, maar het zijn onze militairen die het werk hebben gedaan. Deze onderscheiding is voor hen.”

Generaal Van Uhm is een van de weinige niet-Australische militairen die tot Officier in de Orde van Australië wordt benoemd.

De laatste keer dat de onderscheiding werd uitgereikt was aan de Amerikaanse generaal David Petraeus. Hij leidde een jaar de International Security Assistance Force (ISAF) missie van de NAVO in Afghanistan.

Petraeus werd vorig jaar juli opgevolgd door de Amerikaanse generaal John Allen en vervolgens directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Nederland leidde van augustus 2006 tot augustus 2010 voor de ISAF de gewelddadige Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan.

Deze Nederlandse missie in Afghanistan heeft aan 25 Nederlandse militairen het leven gekost.