donderdag 28 juni 2012

Tom Middendorp volgt Peter van Uhm op als commandant krijgsmacht

Peter van Uhm feliciteert zijn opvolger Tom Middendorp (Foto: ministerie van Defensie)
Generaal Tom Middendorp (52) is donderdagmiddag op het Binnenhof in Den Haag benoemd tot de nieuwe Commandant der Strijdkrachten (CDS). Hij neemt het commando over het leger over van zijn ranggenoot Peter van Uhm.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie in een verklaring bekendgemaakt. Generaal Peter van Uhm is ruim vier jaar commandant geweest over de Nederlandse krijgsmacht.

De commandowisseling en de bijbehorende overdracht van bevoegdheden was omgeven met groot militair ceremonieel. Bewapende detachementen uit alle krijgsmachtdelen gaven acte de présence bij de plechtigheid op het Binnenhof.

Bij de ceremonie waren ook dragers van de Militaire Willemsorde, veteranen, nabestaanden van gesneuvelde Nederlandse militairen, (oud-)bewindslieden, Eerste en Tweede Kamerleden en diplomatieke vertegenwoordigers van NAVO-landen aanwezig.

Van Uhm nodigde tijdens zijn toespraak de aanwezigen op het Binnenhof uit om een minuut stilte in acht te nemen voor de militairen die tijdens de uitvoering van hun opdracht om het leven zijn gekomen.

Troepenman
Minister Hans Hillen van Defensie kenmerkte Van Uhm als troepenman en bedankte hem voor zijn inzet voor Nederland..

Hillen zei: “Een generaal die het liefst in zijn vlekkenpak stond, één met zijn mannen en vrouwen. Loyaal aan zijn mensen. Loyaal aan de politiek. De grote bezuinigingen die zo moeilijk zijn voor zijn militairen, heeft hij uitgevoerd. Hij heeft daarvoor de verantwoordelijkheid durven nemen. Dat is leiderschap. Ik dank hem voor zijn inzet en de persoonlijke offers die hij voor ons land heeft gebracht.”

De bewindsman benoemde vervolgens Van Uhm namens de koningin tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden.

Hindernisbaan
Generaal Peter van Uhm benadrukte in zijn afscheidsspeech het belang van de krijgsmacht en bracht ook zijn zoon Dennis in herinnering, die een dag na zijn aantreden als CDS sneuvelde in Afghanistan.

Van Uhm zei: “Dennis vertelde een collega in de nacht van mijn benoeming dat zijn vader een paar uur eerder Commandant der Strijdkrachten was geworden. Hij zei dat zijn vader was begonnen aan een mooie eindsprint in zijn lange militaire loopbaan. Het bleek geen eindsprint te zijn maar een hindernisbaan."

"Als Commandant der Strijdkrachten was het mijn taak de Nederlandse regering te adviseren, zodat de regering een afgewogen besluit kan nemen. Op een goede manier bijdragen aan de besluitvorming, steeds onze militairen proberen uit te leggen wat in politiek Den Haag is besloten en deze besluiten loyaal uit te voeren, dat is de hindernisbaan die ik de afgelopen 4 jaren heb genomen,” aldus Van Uhm.

Deze hindernisbaan markeert ook het einde van een militaire carrière van 40 jaar. Generaal Van Uhm gaat met leeftijdspensioen.

Van Uhm zei verder dat hij nu tijd wil nemen om boeken te lezen, om te sporten, en eerst even het hoofd leeg wil maken.

Hoofdtaken personeel, missies en vernieuwing
Middendorp heeft nu de militaire leiding over de marine, land- en luchtmacht. Hij noemde de Nederlandse soldaat gedreven maar bracht ook de zorgen over bezuinigingen bij Defensie onder de aandacht. Hij wil zich richten op personeel, missies en vernieuwing.

Hij zei tijdens de ceremonie: “De afgelopen weken bezocht ik vele eenheden. Wat ik zie is een enorme gedrevenheid. De Nederlandse militair is trots op zijn werk, maar heeft ook zorgen. Zorgen over de eigen toekomst bij Defensie. En zorgen over ‘waarom bezuinigen terwijl de wereld er niet veiliger op wordt en Defensie meer dan ooit wordt ingezet’. Ik deel die zorgen.”

“Daarom richt ik mij de komende tijd op 3 hoofdzaken: personeel, missies en vernieuwing. Allereerst het personeel en de impact van de enorme bezuinigingsoperatie. Daarnaast de missies. Uiteraard moet de krijgsmacht geopend blijven tijdens de verbouwing. Onze 15 missies in het buitenland lopen gewoon door. Dat geldt ook voor de steun- en bijstandverlening in Nederland. Alleen al het afgelopen jaar zijn we meer dan 2.000 keer gevraagd en de vraag blijft stijgen. Last but not least noem ik vernieuwing. Onze slagkracht hangt af van of wij kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen zoals cyberdreiging.”

De door generaal Middendorp uitgesproken woorden "Hierbij aanvaard ik het commando over de Nederlandse krijgsmacht" en een handdruk bezegelden de daadwerkelijke overdracht.

Tom Middendorp is nu als 'hoogste baas' van de commandanten van de zee-, land- en luchtmacht verantwoordelijk voor de planning, aansturing en inzet van de krijgsmacht. Ook bepaalt hij het operationele beleid van de krijgsmacht.

Adviseur
De NOS meldt dat Tom Middendorp als Commandant der Strijdkrachten ook de belangrijkste militaire adviseur is van de minister van Defensie en van de regering. Deze adviesfunctie bestaat sinds 2005.

Middendorp is na zijn voorgangers Dick Berlijn en Peter van Uhm de derde die deze functie vervult.Zie ook:
Generaals Van Uhm en Middendorp bezoeken premier Rutte